Belastingen in Zweden - Wat je allemaal te wachten staat...

De belastingen in Zweden zijn hoog. Niet meer zo hoog als vroeger toen schrijfster Astrid Lindgren op zekere dag meer belasting moest betalen dan ze verdiende, maar het is nog altijd niet mals. Vooral ondernemers voelen dat in hun portemonnee, mede omdat er sociale premies bij komen. Ga je emigreren naar Zweden en een eigen zaak beginnen, moet je hier even bij stilstaan.

Hoewel het door belastingvoordelen en andere lokale omstandigheden lastig is om te vergelijken, kun je zeggen dat de belastingdruk in Zweden op ongeveer hetzelfde niveau staat als die in België. Nederlanders in Nederland betalen gemiddeld genomen iets minder belasting. De belastingen in Zweden zijn de voorbije twintig jaar wel steeds verder naar beneden gegaan.

Internationale vergelijkingen stellen dat de Zweedse bevolking gemiddeld meer terugziet van haar fiscale offers dan andere volkeren. Denk bijvoorbeeld aan goedkope crèches, sociale zekerheid, gratis onderwijs en de zorg. De belastingdienst zelf (Skatteverket) is een efficiënt werkende organisatie met een klantvriendelijke reputatie.

Belastingvoordelen

Tegenover de hoge Zweedse belastingdruk staan wel een paar voordelen. Zo krijg je - anders dan in Nederland - geen maandelijkse acceptgiro van de ziektekostenverzekering, omdat de Zweedse zorg vanuit de belastingopbrengst wordt gefinancierd. De wegenbelasting is afhankelijk van gewicht en brandstof van het voertuig, maar is voor velen ook gunstiger dan in de Benelux.

Belastingvoordelen zijn onder meer de ROT-avdrag: als je je (eigen) huis laat opknappen door een erkend ambachtsman, betaalt de fiscus de helft van diens uurloon. Voor huishoudelijke diensten, bijvoorbeeld schoonmakers en kinderoppas, is er de vergelijkbare RUT.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting (inkomstskatt) is de voornaamste van de belastingen in Zweden en slokt het meeste geld op. In Zweden betaal je ongeveer 30 tot 33 procent inkomstenbelasting. Het exacte percentage varieert per gemeente. Daarom wordt dit deel van de inkomstenbelasting ook wel kommunalskatt genoemd.

Belastingen in Zweden - Er is post van Skatteverket

In het bedrag zit ook ongeveer een procent voor lidmaatschap van de kerk, die in Zweden een deel van zijn geld via de staat krijgt. Dit is vrijwillig: wil je geen lid zijn van de kerk, betaal je dus ietsje minder belasting.

Ben je werknemer en verdien je minder dan 367.600 kronen per jaar, blijft het bij dit bedrag. Zit je daarboven, dan betaal je voor het deel tot 526.000 kronen 20 procent aan de staat (statlig skatt).

Verdien je nog meer, betaal je over het bedrag boven 526.000 SEK nog eens 25 procent. Er zijn niet zo veel Zweden die in de laatste categorie vallen - topmanagers verdienen er beduidend minder dan in andere Europese landen. Vermogensbelasting bestaat niet meer in Zweden al zijn er politici die ze graag weer in zouden voeren.

De werkgevers dragen ongeveer 33 procent van het werknemerssalaris af aan de belasting in Zweden. Dit zijn de zogeheten löneskatter. Als werknemer merk je hier niets van want het bedrag is al ingehouden op het bedrag dat je op je bankrekening krijgt.

Het aangifteformulier dat je in het voorjaar van Skatteverket krijgt, ontvang je grotendeels ingevuld. De fiscus krijgt namelijk een heleboel gegevens van banken, uitkeringsinstanties, pensioenfondsen en andere instellingen die van invloed zijn op het resultaat.

Belastingen in Zweden voor eenmanszaken

Veel mensen die emigreren naar Zweden beginnen voor zichzelf. Start je een eenmanszaak, dan moet je nog rekening houden met sociale premies (egenavgifter och allmän löneavgift). Die belopen grofweg 20 procent van je netto inkomsten.

Ben je dus zelfstandige met een eenmanszaak, en verdien je minder dan 367.000 kronen, dan moet je ermee rekening houden dat je circa de helft (meestal ietsje meer) van je inkomsten moet afdragen: inkomstenbelasting plus sociale premies.

Als ondernemer moet je in Zweden elke maand een voorschot betalen op je belasting, gebaseerd op de verwachte jaarinkomsten. Dit moet al als je bedrijf nog maar een maand bestaat!

Het spreekt vanzelf dat dit in het begin wat giswerk met zich meebrengt. Het bedrag kan echter tijdens het lopende jaar worden aangepast, voor het geval de zaken slechter of beter gaan dan verwacht. Bij de uiteindelijke aangifte wordt het al betaalde bedrag in mindering gebracht op het resultaat.

Anders dan in veel landen zijn er in Zweden geen fiscale tegemoetkomingen voor starters. Je betaalt meteen de volle mep. Wel zijn er subsidiepotjes waarvan je onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken, maar die staan los van de belastingen in Zweden.

Overige belastingen in Zweden

De lijst is nog niet compleet. Zo zijn er onder meer....

  • de BTW ofwel moms. Die bedraagt 25 procent, behalve voor levensmiddelen en hotels (12 procent) en voor boeken, krant en personentransport (6 procent).
  • accijnzen (punktskatter) op onder meer benzine, rookwaren, reclame, drank en elektriciteit.
  • onroerendzaakbelasting (fastighetsskatt) voor woningbezitters: normaal 0.75 procent van de taxatiewaarde. Die taxatiewaarde ligt doorgaans beduidend lager dan de marktwaarde en is terug te vinden in woningadvertenties van makelaars.
  • belastingen bij winst uit verkoop van een woning.

Wonen en kopen in Zweden is een handig boek voor wie emigratie naar Zweden overweegt en bevat ook nuttige info over de belastingen in Zweden.

Tot slot enkele tips

- Heb je problemen met je aangifte van de belasting in Zweden, doe dan een beroep op een lokale belastingadviseur. Een boekhoudkantoor heet redovisningsbyrå. Zeker als je een eigen zaak hebt of anderszins een gecompliceerde boekhouding, is dit een waardevolle investering.

- Het jaar waarin je emigreert kun je desgewenst aangifte doen in het land van waaruit je vertrekt. Of dit gunstig is, hangt van je persoonlijke situatie af. Laat dit door een deskundige beoordelen. Belastingverdragen tussen Zweden en Nederland/België voorkomen dat je dubbel belasting betaalt.

- Ja, ook Zweden telt zwartwerkers. Maar niet zelden loont het om voor een witte oplossing te gaan, bijvoorbeeld als je iemand inschakelt om je huis te renoveren (zie bovenaan onder Belastingvoordelen). En wil je zelf in het zwart werken, bedenk dan dat de boetes stevig zijn en de Zweedse media erg graag berichten over mensen die de belasting ontduiken. Er zijn leukere manieren om de krant te halen.

Vind je de informatie op deze pagina interessant? Via onderstaande knop kun je de pagina met anderen delen op Facebook, Hyves, Twitter en vergelijkbare sites.

Bookmark and Share

Leestip


Bij Ons in Zweden - Een heerlijk dik boek met emigratieverhalen van de maker van deze website.

Het Laatste Nieuws


De Nieuwe Zweed - Nieuws uit Zweden in het Nederlands.

Lees ook